man. jul 15th, 2024

Der findes et utal af forskellige turistattraktioner i Berlin, og mange af disse seværdigheder kan naturligvis føres tilbage til historien om delingen mellem Øst og Vest.

 

Her er 5 af de seværdigheder, som du for guds skyld ikke må gå glip af på en storbyrejse til Berlin.

 

Brandeburger Tor

 

Brandenburger Tor har flere betydninger for den tyske hovedstad. Eksempelvis er det et af Berlins kendetegn samtidig med, at det også er et symbol på den tyske genforening.

 

Det imponerende bygningsværk er 60 meter i længden, 26 meter i højden og 11 meter bred, så du kan nemt forestille dig, hvordan det skiller sig ud i bylandskabet.

 

Tilbage i 1788 da den blev bygget, var den hovedindgangen til Berlin.

 

Rigsdagsbygningen

 

De seneste 100 år har rigsdagsbygningen været en af de mest fremtrædende bygninger i den tyske historie.

 

Tilbage i 1918 blev Weimar-republikken proklameret fra den udvendige balkon af Rigsdagsbygningen.

 

I 1933 udnyttede Hitler den ødelæggende brand i kuplen samt plenumsalen til at erklære undtagelsestilstand. Og da 2.verdenskrig så var slut i 1945, sørgede Ruslands sejrende soldater for at plante Den Røde Armés flag på taget.

 

Kurfürstendamm

 

I 1883 besluttede Otto von Bismarck at blive inspireret af Paris’ Champs-Elysées, og derfor begyndte alle de fine borgere, kunstnere og forretningsmænd at bosætte sig langs boulevarden. Og på denne måde blev Kurfürstendamm på kort tid en af byens mest travle områder overhovedet.

 

Derfor kan man også se billeder og lign fra 1920’erne, hvor gaden er et livligt sted med både biografer, revyer og kabareter.

 

Mange af bygningerne blev desværre ødelagt under 2. verdenskrig, men i dag er det hele genopbygget, og gaden er atter en af Berlins mest livlige.

 

Potsdamer Platz

 

I 1920’erne var Potsdamer Platz et af Europas mest trafikerede vejkryds.

 

Da splittelsen mellem Øst og Vestberlin så kom, endte Potsdamer Platz med at være et meget øde sted.

 

I dag finder man et område, der er fyldt med diverse former for kulturinstitutioner, forretninger, kontorer og lejligheder.

 

Checkpoint Charlie

 

Sidst men ikke mindst er Checkpoint Charlie en af de mest besøgte turistattraktioner i Berlin.

 

Det er en grænseovergang mellem Øst og Vestberlin.

 

Efter genforeningen den 22. juni 1990 har Checkpoint Charlie dog kun stået tilbage som et minde om en mørk og skræmmende tid uden naturligvis at være i brug.

 

Hvis man er interesseret i Den Kolde Krig, Berlinmuren og livet under delingen af Berlin i Øst og Vest, kan man få lov til at opleve det på det nærliggende museum “Mauermuseum”. Her finder du film, fotos, dokumenter og avisudklip om muren og de mange flugtforsøg.

 

Men oplevelser i Berlin stopper naturligvis ikke her. For Tysklands hovedstad har altid noget at byde på – hvad enten det er dit første eller 10. besøg.